Hepatit B ile yaşama
Hepatit B enfeksiyonundan iyileşir miyim?
Yeni enfekte olmuş çoğu sağlıklı yetişkin herhangi bir problem olmadan iyileşir. Ancak bebekler ve küçük çocuklar virüsten başarıyla kurtulamayabilir.
• Yetişkinler – sağlıklı yetişkinlerin %90'ı virüsten kurtulup problemsiz bir şekilde iyileşir; %10'unda kronik hepatit B gelişecektir.
• Küçük Çocuklar – 1 ile 5 yaş arasındaki enfekte küçük çocukların %50'sine kadarında kronik hepatit B enfeksiyonu gelişir.
• Bebekler – %90'ı kronik enfekte hale gelir; sadece %10'u virüsten kurtulabilir.
"Akut" ve "kronik" hepatit B enfeksiyonu arasında ne fark vardır?
Hepatit B enfeksiyonu virüse maruz kaldıktan sonraki ilk 6 ayda "akut" olarak düşünülür. Bu süre hepatit B enfeksiyonundan iyileşmek için geçen ortalama süredir.
6 aydan sonra halen hepatit B virüsü için testiniz pozitifse (HBsAg+) sizde ömür boyu sürebilecek "kronik" hepatit B enfeksiyonu olduğu düşünülür.
Akut hepatit B durumum varsa hastalanır mıyım?
Hepatit B genellikle belirtiye neden olmadığından "sessiz bir enfeksiyon" olarak düşünülür. Çoğu kişi kendini sağlıklı hisseder ve enfekte olduğunu bilmez, yani virüsü farkında olmadan başkalarına geçirebilirler. Başkalarında ise ateş, yorgunluk, eklem veya kas ağrısı veya iştah kaybı gibi hafif belirtiler olur ve bunlar nezleyle karıştırılabilir.
Daha nadir ama daha ciddi belirtiler arasında şiddetli bulantı ve kusma, sarı gözler ve cilt ("sarılık" denir) ve karında şişlik vardır - bu belirtiler hemen tıbben ilgilenilmesini gerektirir ve kişinin hastaneye yatırılması gerekebilir.
"Akut" hepatit B enfeksiyonundan iyileştiğimi nasıl bilirim?
Doktorunuz vücudunuzdan virüsü attığınızı ve koruyucu antikorların (HBsAb+) geliştiğini bir kan testiyle doğruladıktan sonra gelecekteki bir hepatit B enfeksiyonundan korunmuş olursunuz ve artık başkaları için bulaşıcı değilsinizdir.
Kronik hepatit B tanısı konduysa ne yapmalıyım?
Hepatit B virüsü için testleriniz 6 aydan uzun bir süre pozitif çıkarsa bu durum sizde kronik hepatit B enfeksiyonu olduğu anlamına gelir. Bir hepatolog (karaciğer hastalıkları uzmanı), gastroenterolog veya hepatit B'ye aşina bir aile hekiminden randevu almanız gerekir. Doktor hepatit B virüsünün vücudunuzda ne kadar aktif olduğunu ve karaciğerinizin sağlığını izlemek için kan testleri ve belki de bir karaciğer ultrasonu isteyecektir. Doktorunuz muhtemelen hepatit B durumunuzu izlemek ve tedaviden fayda görüp görmeyeceğinizi belirlemek için sizi yılda bir veya iki kez görmek isteyecektir.
Kronik enfeksiyonu olan herkes doktorları tarafından tedavi gereksin veya gerekmesin düzenli tıbbi bakım için en az yılda bir (veya daha sık) görülmelidir. Virüs daha az aktif bir fazda bulunup da hasar hiç olmasa veya çok az olsa bile bu durum zamanla değişebilir ve düzenli izleme bu nedenle önemlidir.
Hepatit B ile kronik enfeksiyonu olan çoğu kişi uzun ve sağlıklı bir ömür sürmeyi bekleyebilir. Size kronik hepatit B tanısı konduğunda virüs kan ve karaciğerinizde ömür boyu kalabilir. Kendinizi hasta hissetmeseniz bile virüsü başkalarına geçirebileceğinizi bilmek önemlidir. Bu nedenle evdeki tüm yakın temas halindeki kişilerin ve cinsel partnerlerin hepatit B'ye karşı aşılandığından emin olmanız çok önemlidir.
Hepatit B durumumu izlemek için hangi testler yapılacaktır?
Doktorlar tarafından hepatit B durumunuzu izlemek için sık kullanılan testlere hepatit B kan paneli, karaciğer fonksiyon testleri (ALT, AST), hepatit B e-Antijeni (HBeAg), hepatit B e-Antikoru (HBeAb), hepatit B DNA miktar belirleme (viral yük) ve karaciğer görüntüleme çalışması (ultrason, FibroScan [Geçici Elastografi] veya BT tarama) vardır.
Kronik hepatit B için tam bir tedavi var mıdır?
Şu anda kronik hepatit B için tam bir tedavi yoktur, ama burada iyi olan kronik enfekte kişilerde virüsü yavaşlatarak karaciğer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilecek tedaviler bulunmasıdır. Daha az hepatit B virüsü üretiliyorsa karaciğerde daha az hasar oluşur. Bazen bu ilaçlar virüsü tamamen de atabilir ama bu sık rastlanan bir durum değildir.
Heyecan verici tüm yeni araştırmalarla yakın gelecekte kronik hepatit B için tam bir tedavinin bulunacağı konusunda büyük ümit vardır. Geliştirilen diğer ümit veren ilaçların listesi için Drug Watch (İlaç Haberleri) kısmımızı ziyaret edin.
Kronik hepatit B tedavisi için onaylanmış ilaç var mıdır?
Hepatit B için mevcut tedaviler antiviraller ve bağışıklık düzenleyiciler şeklinde iki genel kategoriye girer:
Antiviral İlaçlar - Bunlar hepatit B virüsünü yavaşlatan veya durduran ilaçlardır ve bu durum karaciğerde iltihap ve hasarı azaltır. Bunlar en az 1 yıl ve genellikle daha uzun bir süre boyunca günde bir kez bir hap olarak alınır. Şu anda ABD FDA onaylı 6 antiviral mevcuttur ama sadece üç birinci basamak antiviral ilaç önerilir: tenofovir disoproksil (Viread/TDF), tenofovir alafenamid (Vemlidy/TAF) ve Entekavir (Baraclude). Birinci basamak antiviraller önerilir çünkü daha güvenli ve en etkili olanlardır. Ayrıca direnç profilleri daha eski antivirallerden daha iyidir yani yazıldıkları şekilde alındıklarında mutasyon ve direnç olasılığı daha düşüktür. Direnç oluşması virüsü tedavi ve kontrol etmeyi zorlaştırır.
Bağışıklık Düzenleyici İlaçlar - Bunlar hepatit B virüsünü kontrol etmeye yardımcı olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlardır. Bu ilaçlar 6 ay ila 1 yıl boyunca enjeksiyonlar şeklinde verilir. En sık yazılanlar arasında interferon alfa-2b (Intron A) ve pegile interferon (Pegasys) vardır. Bunlar hepatit delta enfeksiyonu da olan hastalar için tek önerilen tedavilerdir.
Bu ilaçlar kronik hepatit B için "tam" bir tedavi sağlar mı?
Tam bir tedavi sağlamasalar da mevcut ilaçlar virüsü yavaşlatır ve yaşamın daha ileri dönemlerinde daha ciddi karaciğer hastalığı riskini azaltır. Bu durum birkaç ay sonra virüsün karaciğer hasarı yavaşladığı ve hatta ilaçlar uzun dönem alındıklarında geri döndürüldüğü için hastaların kendilerini daha iyi hissetmesiyle sonuçlanır. Antivirallerin durdurulup başlatılması planlanmamıştır ve bu nedenle kronik HBV tedavisine başlamadan önce bilgili bir doktor tarafından kapsamlı bir değerlendirme çok önemlidir.
Kronik hepatit B enfeksiyonum varsa ilaç almalı mıyım?
Kronik hepatit B durumu olan herkese ilaç vermeye gerek olmadığını anlamanız önemlidir. İlaç tedavisi için iyi bir aday olup olmadığınızı doktorunuzla konuşmanız gerekir. Doktorunuz ve siz tedaviye başlamaya karar verseniz de vermeseniz de bir karaciğer uzmanı veya hepatit B konusunda bilgili bir doktor tarafından düzenli olarak görülmeniz gerekir.
Hepatit B enfeksiyonum için bitkisel ilaçlar veya takviyeler almak güvenli mi?
Çoğu kişi bağışıklık sistemini güçlendirmek ve karaciğerlerine yardımcı olmak için bitkisel ilaçlar veya takviyeler almakla ilgilenir. Buradaki problem bu ürünleri üreten şirketlerin düzenlenmemesi yani güvenlik veya saflık açısından kapsamlı testler yapılmamasıdır. Bu nedenle bitkisel çözüm veya vitamin takviyesinin kalitesi şişeden şişeye değişebilir. Ayrıca bazı bitkisel çözümler hepatit B veya diğer hastalıklar için reçeteli ilaçlarınızı olumsuz etkileyebilir; bazıları hatta karaciğerinize zarar bile verebilir. Bu bitkisel çözümler kronik hepatit B enfeksiyonu için tam bir tedavi sağlamaz.
İnternette ve sosyal medyada ürünleri hakkında olmayacak iddialarda bulunan birçok şirket vardır. Çevrim içi iddialar ve Facebook üzerindeki hasta ifadeleri doğru değildir ve insanları pahalı bitkisel çözümler ve takviyeler satın alma konusunda kandırmak için kullanılır. Unutmayın ki doğru olamayacak kadar iyi gibiyse muhtemelen doğru değildir.
Aşağıda bitkiler ve alternatif tıp hakkında güvenilir bilgi kaynakları vardır. Bu bilgi desteksiz sözleri değil bilimsel kanıtları temel alır. Bitkisel çözümler veya takviyelerinizdeki aktif bileşenlerin gerçek olup olmadığını ve karaciğeriniz için güvenli olup olmadığını kontrol edin. En önemli şey karaciğerinizin daha da fazla zarar görmesini önlemektir.
Kronik hepatit B ile yaşayanlar için ne gibi sağlıklı karaciğer önerileri vardır?
Kronik hepatit B enfeksiyonu yaşayan kişiler için ilaç tedavisi gerekebilir veya gerekmeyebilir. Ancak kişilerin karaciğerlerini koruyup sağlıklarını düzeltmek için yapabileceği birçok başka şey vardır. Aşağıda bugün başlanabilecek en önemli 10 sağlık tercihi listemiz bulunmaktadır!
• Sağlığınızı ve karaciğerinizin sağlığını korumak için karaciğer uzmanınız veya sağlık uzmanınızla düzenli ziyaretler planlayın.
• Karaciğere saldıran başka bir virüsten kendinizi korumak için Hepatit A aşısı yaptırın.
• Alkol ve sigara kullanmaktan kaçının çünkü her ikisi zaten hepatit B virüsünden zarar görmüş karaciğerinize zarar verecektir.
• Herhangi bir bitkisel çözüm veya vitamin takviyesi başlamadan sağlık uzmanınızla görüşün çünkü bazıları reçeteli hepatit B ilaçlarınızı olumsuz etkileyebilir ve hatta karaciğerinize zarar verebilir.
• Herhangi bir reçetesiz ilaç (örn. asetaminofen, parasetamol) veya hepatit B için olmayan reçeteli ilacı almadan önce karaciğer için güvenli olduklarından emin olmak için eczacınıza danışın çünkü bunların çoğu karaciğerinizde işlenir.
• Boya, tiner, yapıştırıcı, ev temizlik ürünleri, oje ve karaciğerinize zarar verebilecek diğer toksik olabilecek kimyasalların dumanlarını solumaktan kaçının.
• Meyve, tam tahıl, balık, yağsız et ve bol miktarda sebzeden oluşan sağlıklı bir diyet yiyin. Özellikle “turpgiller grubundan sebzelerin” - lahana, brokoli, karnabahar - karaciğeri çevresel kimyasallara karşı koruduğu gösterilmiştir.
• Karaciğer için çok zehirli olan ve çok ciddi zarar verebilecek Vibrio vulnificus adlı bir bakteri bulunabileceğinden çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri (örn. deniz tarağı, midye, istiridye, fistolar) yemekten kaçının.
• Fındık, darı, mısır, yerfıstığı, süpürge darısı ve akdarı gibi gıdaları kullanmadan önce üzerlerini küf belirtileri açısından kontrol edin. Gıda nemli koşullarda saklanırsa ve uygun şekilde kapatılmazsa küfün problem oluşturma olasılığı daha yüksektir. Küf mevcutsa gıdaya karaciğer kanseri için bilinen bir risk faktörü olan "alfatoksinler" bulaşmış olabilir.
• Stres düzeylerinizi sağlıklı gıdalar yiyerek, düzenli egzersiz yaparak ve bol miktarda istirahat ederek azaltın.
Yediğiniz, içtiğiniz, soluduğunuz veya ciltten emilen her şeyin zamanla karaciğerde filtrelendiğini unutmayın. Bu nedenle karaciğeriniz ve sağlığınızı koruyun!
Hepatit B durumum varsa kan bağışı yapabilir miyim?
Hayır. Akut bir enfeksiyondan iyileşmiş olsanız bile kan bankası hepatit B'ye maruz kalmış herhangi bir kanı kabul etmez.
Living with Hepatitis B
Will I recover from a hepatitis B infection?
Most healthy adults who are newly infected will recover without any problems. But babies and young children may not be able to successfully get rid of the virus.
• Adults – 90% of healthy adults will get rid of the virus and recover without any problems; 10% will develop chronic hepatitis B.
• Young Children – Up to 50% of young children between 1 and 5 years who are infected will develop a chronic hepatitis B infection.
• Infants – 90% will become chronically infected; only 10% will be able to get rid of the virus.
What is the difference between an "acute" and a "chronic" hepatitis B infection?
A hepatitis B infection is considered to be “acute” during the first 6 months after being exposed to the virus. This is the average amount of time it takes to recover from a hepatitis B infection.
If you still test positive for the hepatitis B virus (HBsAg+) after 6 months, you are considered to have a "chronic" hepatitis B infection, which can last a lifetime.
Will I become sick if I have acute hepatitis B?
Hepatitis B is considered a "silent infection” because it often does not cause any symptoms. Most people feel healthy and do not know they have been infected, which means they can unknowingly pass the virus on to others. Other people may have mild symptoms such as fever, fatigue, joint or muscle pain, or loss of appetite that are mistaken for the flu.
Less common but more serious symptoms include severe nausea and vomiting, yellow eyes and skin (called “jaundice”), and a swollen stomach - these symptoms require immediate medical attention and a person may need to be hospitalized.
How will I know when I have recovered from an "acute" hepatitis B infection?
Once your doctor has confirmed through a blood test that you have gotten rid of the virus from your body and developed the protective antibodies (HBsAb+), you will be protected from any future hepatitis B infection and are no longer contagious to others.
What should I do if I am diagnosed with chronic hepatitis B?
If you test positive for the hepatitis B virus for longer than 6 months, this indicates that you have a chronic hepatitis B infection. You should make an appointment with a hepatologist (liver specialist), gastroenterologist, or family doctor who is familiar with hepatitis B. The doctor will order blood tests and possibly a liver ultrasound to evaluate how active the hepatitis B virus is in your body, and to monitor the health of your liver. Your doctor will probably want to see you at least once or twice a year to monitor your hepatitis B and determine if you would benefit from treatment.
All chronically infected people should be seen by their doctor at least once a year (or more frequently) for regular medical follow-up care, whether they start treatment or not. Even if the virus is in a less active phase with little or no damage occurring, this can change with time, which is why regular monitoring is so important.
Most people chronically infected with hepatitis B can expect to live long, healthy lives. Once you are diagnosed with chronic hepatitis B, the virus may stay in your blood and liver for a lifetime. It is important to know that you can pass the virus along to others, even if you don’t feel sick. This is why it’s so important that you make sure that all close household contacts and sex partners are vaccinated against hepatitis B.
What tests will be used to monitor my hepatitis B?
Common tests used by doctors to monitor your hepatitis B include the hepatitis B blood panel, liver function tests (ALT, AST), hepatitis B e-Antigen (HBeAg), hepatitis B e-Antibody (HBeAb), hepatitis B DNA quantification (viral load), and an imaging study of the liver (ultrasound, FibroScan [Transient Elastography] or CT scan).
Is there a cure for chronic hepatitis B?
Right now, there is no cure for chronic hepatitis B, but the good news is there are treatments that can help slow the progression of liver disease in chronically infected persons by slowing down the virus. If there is less hepatitis B virus being produced, then there is less damage being done to the liver. Sometimes these drugs can even get rid of the virus, although this is not common.
With all of the new exciting research, there is great hope that a cure will be found for chronic hepatitis B in the near future. Visit our Drug Watch for a list of other promising drugs in development.
Are there any approved drugs to treat chronic hepatitis B?
Current treatments for hepatitis B fall into two general categories, antivirals and immune modulators:
Antiviral Drugs - These are drugs that slow down or stop the hepatitis B virus, which reduces the inflammation and damage to the liver. These are taken as a pill once a day for at least 1 year, usually longer. There are 6 U.S. FDA approved antivirals, but only three first-line antivirals are recommended treatments: tenofovir disoproxil (Viread/TDF), tenofovir alafenamide (Vemlidy/TAF) and Entecavir (Baraclude). First-line antivirals are recommended because they are safer and most effective. They also have a better resistance profile than older antivirals, which means that when they are taken as prescribed, there is less chance of mutation and resistance. Building resistance makes it harder to treat and control the virus.
Immunomodulator Drugs - These are drugs that boost the immune system to help control the hepatitis B virus. They are given as injections over 6 months to 1 year. The most commonly prescribed include interferon alfa-2b (Intron A) and pegylated interferon (Pegasys). This is the only recommended treatment for patients coinfected with hepatitis delta.
Do these drugs provide a “cure” for chronic hepatitis B?
Although they do not provide a complete cure, current medications will slow down the virus and decrease the risk of more serious liver disease later in life. This results in patients feeling better within a few months because liver damage from the virus is slowed down, or even reversed in some cases, when taken long-term. Antivirals are not meant to be stopped and started, which is why a thorough evaluation by a knowledgeable doctor is so important before beginning treatment for chronic HBV.
If I have a chronic hepatitis B infection, should I be on medication?
It is important to understand that not every person with chronic hepatitis B needs to be on medication. You should talk to your doctor about whether you are a good candidate for drug therapy. Whether you and your doctor decide you should start treatment or not, you should be seen regularly by a liver specialist or a doctor knowledgeable about hepatitis B.
Is it safe to take herbal remedies or supplements for my hepatitis B infection?
Many people are interested in using herbal remedies or supplements to boost their immune systems and help their livers. The problem is that there is no regulation of companies manufacturing these products, which means there is no rigorous testing for safety or purity. So, the quality of the herbal remedy or vitamin supplement may be different from bottle to bottle. Also, some herbal remedies could interfere with your prescription drugs for hepatitis B or other conditions; some can even actually damage your liver. These herbal remedies will not cure a chronic hepatitis B infection.
There are many companies that make false promises on the Internet and through social media about their products. Online claims and patient testimonials on Facebook are fake and are used to trick people into buying expensive herbal remedies and supplements. Remember, if it sounds too good to be true, then it’s probably not true.
Below are reliable sources of information about herbs and alternative medicines. This information is based on scientific evidence, not false promises. Check whether the active ingredients in your herbal remedies or supplements are real and safe for your liver. The most important thing is to protect your liver from any additional injury or harm.
What healthy liver tips are there for those living with chronic hepatitis B?
People living with chronic hepatitis B infection may or may not need drug treatment. But there are many other things patients can do to protect their liver and improve their health. Below is our list of the top 10 healthy choices that can be started today!
• Schedule regular visits with your liver specialist or health care provider to stay on top of your health and the health of your liver.
• Get the Hepatitis A vaccine to protect yourself from another virus that attacks the liver.
• Avoid drinking alcohol and smoking since both will hurt your liver, which is already being injured by the hepatitis B virus.
• Talk to your provider before starting any herbal remedies or vitamin supplements because some could interfere with your prescribed hepatitis B drugs or even damage your liver.
• Check with your pharmacist about any over-the-counter drugs (e.g. acetaminophen, paracetamol) or non-hepatitis B prescription drugs before taking them to make sure they are safe for your liver since many of these drugs are processed through your liver.
• Avoid inhaling fumes from paint, paint thinners, glue, household cleaning products, nail polish removers, and other potentially toxic chemicals that could damage your liver.
• Eat a healthy diet of fruit, whole grains, fish and lean meats, and lot of vegetables. “Cruciferous vegetables” in particular -- cabbage, broccoli, cauliflower -- have been shown to help protect the liver against environmental chemicals.
• Avoid eating raw or undercooked shellfish (e.g. clams, mussels, oysters, scallops) because they could be contaminated with bacteria called Vibrio vulnificus, which is very toxic to the liver and could cause a lot of damage.
• Check for signs of mold on nuts, maize, corn, groundnut, sorghum, and millet before using these foods. Mold is more likely to be a problem if food is stored in damp conditions and not properly sealed. If there is mold, then the food could be contaminated by “aflatoxins,” which are a known risk factor for liver cancer.
• Reduce your stress levels by eating healthy foods, exercising regularly, and getting plenty of rest.
Keep in mind everything you eat, drink, breathe, or absorb through the skin is eventually filtered by the liver. So, protect your liver and your health!
Can I donate blood if I have hepatitis B?
No. The blood bank will not accept any blood that has been exposed to hepatitis B, even if you have recovered from an acute infection.