Genel Bilgi
Hepatit B nedir?
Hepatit B dünyanın en sık görülen karaciğer enfeksiyonudur. Nedeni karaciğere saldıran ve zarar veren hepatit B virüsüdür (HBV). Kan, korunmasız cinsel ilişki, paylaşılan veya tekrar kullanılan iğnelerle ve hamilelik veya doğum sırasında enfekte bir anneden yenidoğan bebeğe geçer. Çoğu enfekte yetişkin kendilerindeki hepatit B virüsünden bir problem olmadan kurtulabilir. Ancak bazı yetişkinler ve çoğu enfekte bebek ve çocuk virüsten kurtulamazlar ve kronik (ömür boyu) enfeksiyon gelişir.
Burada iyi olan hepatit B enfeksiyonunu önlemek için güvenli bir aşı olması ve zaten hepatit B enfeksiyonu olanlar için yeni tedavilerin bulunmasıdır.
Hepatit B'den kaç kişi etkilenmiştir?
Dünya çapında 2 milyar kişi (3 kişiden 1'i) hepatit B ile enfektedir ve 257 milyon kişi kronik olarak enfektedir (yani virüsten kurtulamamaktadırlar). Her yıl hepatit B ve komplikasyonları nedeniyle tahmini 700.000 kişi ölür.
Hepatit B neden dünyanın bazı kısımlarında daha sıktır?
Hepatit B her yaş ve etnik kökenden kişileri enfekte edebilir ama dünyada hepatit B'nin daha sık görüldüğü yerler mevcuttur: örneğin Asya, Afrika ve Güney Amerika'nın bazı kısımları, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'daki kişilerin enfekte olma riski çok daha yüksektir. Hepatit B bu bölgelerde doğan Amerikalılar (veya ebeveynleri buralarda doğmuş olanlar) arasında da sıktır.
Hepatit B dünyanın bazı bölgelerinde o bölgelerde hepatit B ile zaten enfekte olan kişi sayısı çok olduğundan daha sıktır. Hepatit B bir "Asya hastalığı" veya bir "Afrika hastalığı" olmasa da bu bölgelerden yüzlerce milyon kişiyi etkiler - ve bu nedenle hepatit B virüsünü başkalarına geçirebilecek daha fazla kişi vardır. Bu durum enfekte olma riskinizi arttırır. Enfekte olan daha az sayıda Batılı bulunduğundan bu grubun enfeksiyon riski daha düşüktür.
Hepatit B'nin sık olduğu bölgelerde kişiler genellikle yenidoğan döneminde virüsü doğum sırasında bebeğine farkında olmadan geçiren bir anneden enfekte olurlar. Küçük çocuklar da enfekte bir aile üyesine gündelik yakın temas halinde yaşıyorsa risk altındadır. Bebekler ve çocuklarda kronik hepatit B enfeksiyonu gelişme olasılığı daha yüksektir çünkü genç bağışıklık sistemleri virüsü atmakta zorlanır.
Siz veya aileniz haritada daha koyu mavi bir alandan geliyorsanız hepatit B enfeksiyonu açısından daha yüksek risk altında olabilirsiniz ve test yaptırma konusunda doktorunuzla konuşmanız gerekir.
Hepatit B konusunda neden endişe duymalıyım?
Kronik hepatit B durumu siroz veya karaciğer kanseri gibi ciddi karaciğer hastalığına neden olabilir. Test yaptırmak önemlidir çünkü erken tanı yaşamınızı kurtarabilecek erken tedaviyi mümkün kılabilir. Ayrıca enfekte kişiler virüsü başkalarına yayabilir. Çoğu kişi enfekte olduğunu bilmediğinden hastalığı birçok başka kişiye farkında olmadan yaymaktadırlar. Kişiler test olmazsa hepatit B bir ailede ve toplum içinde birçok nesil boyunca yayılabilir.
Yanlış bilinen bir bilgi bir ailede birkaç nesil enfekte olabileceğinden hepatit B'nin "kalıtsal" olabileceğidir. Ancak hepatit B genetik bir hastalık DEĞİLDİR - hepatit B'nin nedeni sıklıkla anneden çocuğa bulaşma veya evde yanlışlıkla kana maruz kalma sonucunda aile üyeleri arasında bulaşmadır. Aileler hepatit B enfeksiyonu döngüsünü test yaptırıp aşılanarak ve tedavi olarak kırabilir.
Hepatit B neden bu kadar tehlikeli?
Hepatit B tehlikelidir çünkü insanları onlar farkında olmadan enfekte edebilen "sessiz bir enfeksiyondur". Hepatit B ile enfekte olan çoğu kişi enfeksiyonunun farkında değildir ve farkında olmadan virüsü kan veya enfekte vücut sıvıları yoluyla başkalarına geçirebilir. Kronik enfeksiyonu olanlarda yaşamın daha ilerideki dönemlerinde artmış karaciğer yetmezliği, siroz ve/veya karaciğer kanseri gelişmesi riski vardır. Virüs, saptanmadan karaciğere birçok yıl boyunca sessiz ve sürekli olarak saldırabilir.
Akut hepatit B nedir?
Bir akut hepatit B enfeksiyonu altı aya kadar sürebilir (belirtiler ile veya olmadan) ve enfekte kişiler virüsü bu süre içinde başkalarına geçirebilir.
Akut bir enfeksiyonun belirtileri arasında iştah kaybı, eklem ve kas ağrısı, hafif ateş ve olası mide ağrısı vardır. Çoğu kişi belirti yaşamasa da belirtiler enfeksiyondan 60-150 gün sonra ve ortalama 3 ay sonra ortaya çıkabilir. Bazı kişiler bulantı, kusma, sarılık (gözler ve ciltte sararma) veya karın şişliği gibi daha şiddetli belirtiler yaşayabilir ve bunlar bir sağlık uzmanına gitmelerine neden olabilir.
Basit bir kan testi ile hepatit B virüsünün bir kişinin kanında olup olmadığı söylenebilir. Akut hepatit B tanısı konduysa doktorun iyileşip iyileşmediğinizi veya kronik hepatit B enfeksiyonu geliştirip geliştirmediğinizi belirlemek için 6 ay sonra tekrar bir kan testi yapması gerekecektir. Sağlık uzmanınız kan testinizin artık kanınızda hepatit B virüsü olmadığını gösterdiğini söylemesine kadar başkalarını olası bir enfeksiyondan korumak önemlidir. Ayrıca cinsel partnerinizi/partnerlerinizi ve aile üyelerinizi (veya evde yakın temas halinde yaşayan kişileri) hepatit B için test ettirmek önemlidir. Enfekte olmadılarsa – ve hepatit B aşısı yapılmadıysa – hepatit B aşısı dizisinin başlanması gerekir.
Akut hepatit B durumu olan kişilere özel hepatit B tedavisi yazılmaz – akut hepatit B enfeksiyonunu geçirecek bir tedavi yoktur ve yetişkinken enfekte olan kişilerin çoğu kendi kendine iyileşir. Ancak bazen şiddetli belirtileri olan bir kişi, genel destek sağlanması için hastaneye yatırılabilir. İstirahat ve belirtilerin takibi bu tıbbi bakımın temel hedefleridir. Akut bir enfeksiyonla "fulminan hepatit" adlı nadir ve yaşamı tehdit edici bir durum oluşabilir ve kişide ani karaciğer yetmezliği gelişebileceğinden hemen ve acil tıbbi bakım gerektirir.
Bir akut hepatit B enfeksiyonu sırasında karaciğerinizi korumak için basit önlemler alkolden kaçınmak, sigara içmeyi kesmek veya sınırlamak, sağlıklı gıdalar yemek, yağlı yemekler veya kızartmalardan kaçınmak ve karaciğeriniz için güvenli olduklarından emin olmak üzere aldığınız tüm ilaçları (reçeteli veya reçetesiz ilaçlar, vitaminler veya bitkisel ilaçlar) sağlık uzmanınıza sormaktır. Ayrıca bu sırada varsa diğer sorularınızı da sorabilirsiniz. Vitaminler ve karaciğer sağlığı takviyelerinin kullanılması iyileşmenize muhtemelen yardımcı olmaz ve karaciğere iyilikten çok kötülük yapabilir.
Akut bir enfeksiyondan iyileştiğinizden emin olmak için gerekli herhangi bir ek kan testi açısından sağlık uzmanınızı tekrar görmeyi unutmayın.
Kronik hepatit B nedir?
Hepatit B virüsü için altı aydan uzun süre (ilk kan testi sonucundan sonra) pozitif olan kişilere kronik enfeksiyon tanısı konur. Bu durum bağışıklık sisteminin hepatit B virüsünü atamadığı ve virüsün halen kan ve karaciğerde kaldığı anlamına gelir. Kronik bir enfeksiyonu tedavi ve takip etmenin etkin yolları vardır ama tam bir tedavi yoktur. Kronik enfeksiyonunuz varsa virüs muhtemelen yaşamınızın kalan kısmı boyunca kanınızda kalacaktır.
Kronik hepatit B durumu olan kişiler farkında olmadan virüsü başkalarına geçirebilir. Kronik hepatit B, siroz veya karaciğer kanseri gibi ciddi karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Kronik enfeksiyonu olan herkeste ciddi karaciğer hastalığı gelişmeyecektir. Ancak enfekte olmayan birine göre bu risk daha yüksektir.
Kronik hepatit B enfeksiyonu gelişmesi riski kişinin hepatit B virüsüyle ilk enfekte olduğu yaşla ilişkilidir:
• Enfekte yenidoğanlar ve bebeklerin %90'ında kronik hepatit B enfeksiyonu gelişecektir.
• Enfekte çocukların (1-5 yaş) %50'sinde kronik hepatit B enfeksiyonu gelişecektir.
• Enfekte yetişkinlerin %5-10'unda kronik hepatit B enfeksiyonu gelişecektir (yani %90'ı iyileşecektir)
Sizde kronik hepatit B enfeksiyonu olduğunu öğrenmek çok rahatsız edici olabilir. Birçok kişide belirti olmadığından ve hepatit B virüsüne ilk maruz kalmalarından on yıllar sonra tanı konabileceğinden kronik hepatit B enfeksiyonu tanısı konması büyük bir sürpriz olabilir. Burada iyi olan kronik hepatit B durumu olan çoğu kişinin uzun ve sağlıklı bir ömür yaşamayı bekleyebileceğidir.
Enfekte hamile kadınlar virüsü doğum sırasında yenidoğan bebeklerine geçirebilir. Bu nedenle yenidoğanların doğumda kronik olarak enfekte olması riski yüksek olduğundan hem Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hem de ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tüm bebeklere doğumdan sonraki 12-24 saat içinde hepatit B aşısının ilk dozunun yapılmasını önerir. Hamileyseniz ve enfekte olabileceğinizi biliyorsanız bebeğinize doğumdan sonraki 12-24 saat içinde hepatit B aşısının ilk dozunun yapılmasını sağlayabilirsiniz!
Kronik hepatit B enfeksiyonu için tam bir tedavi olmasa da hepatit B virüsünü kontrol edebilecek ve karaciğere zarar vermesini önleyebilecek etkin ilaç tedavileri vardır. Ayrıca henüz araştırma evresinde olan ve belki de çok yakın gelecekte tam bir tedavi sağlayabilecek ümit verici yeni ilaçlar vardır. Ciddi karaciğer hastalığı veya karaciğer kanseri gelişme riski kronik hepatit B durumuyla yaşayanlarda enfekte olmayanlara göre daha yüksek olsa da kişilerin riski azaltmaya yardımcı olması için yapabileceği birçok basit şey bulunmaktadır.
• Bir karaciğer uzmanı veya hepatit B konusunda bilgili bir sağlık uzmanına karaciğerinizin sağlığını izleyebilmesi için altı ayda bir (veya en azından yılda bir) düzenli olarak gitmeyi planlayın.
• Sağlık uzmanınıza kronik hepatit B enfeksiyonunuzun tedavisinin ciddi karaciğer hastalığı veya karaciğer kanserini önlemeye yardımcı olup olmayabileceği konusunda konuşun.
• Sağlık uzmanınızın sizi düzenli ziyaretler sırasında karaciğer kanseri için taradığından emin olun çünkü erken saptama daha fazla tedavi seçeneği ve daha uzun ömür anlamına gelir.
• Alkol ve sigara kullanımını sınırlayın veya bunlardan kaçının çünkü ikisi de karaciğerinize yük bindirir.
• Kızarmış ve yağlı yemekler karaciğerinizi zorladığından bol miktarda sebzeli sağlıklı bir diyet yiyin.
"Kronik taşıyıcı" olmak ne demektir?
Birisinde kronik hepatit B enfeksiyonu olduğunda doktoru kendisinden "kronik taşıyıcı" olarak bahsedebilir. Bir "kronik taşıyıcı" olmak sizde kronik hepatit B enfeksiyonu bulunduğu ve virüsü başkalarına geçirebileceğiniz ve enfeksiyonunuz için bir doktorun takibi altında olmanız gerektiği anlamına gelir.
Hepatit B için tam bir tedavi var mıdır?
Çoğu yetişkin akut bir enfeksiyondan ilaca gerek olmadan kendiliğinden iyileşir. Kronik hepatit B enfeksiyonu gelişen yetişkinler, çocuklar ve bebekler için şu anda tam bir tedavi yoktur. Ancak burada iyi olan kronik enfekte kişilerde virüsü yavaşlatarak karaciğer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilecek tedaviler bulunmasıdır. Daha az hepatit B virüsü üretiliyorsa karaciğerde daha az hasar oluşur.
Heyecan verici tüm yeni araştırmalarla yakın gelecekte kronik hepatit B için tam bir tedavinin bulunacağı konusunda büyük ümit vardır. Geliştirilen diğer ümit veren ilaçların listesi için Drug Watch (İlaç Haberleri) kısmımızı ziyaret edin.
Benim hepatit B durumum için ne gibi seçenekler vardır?
Akut bir enfeksiyon için genel olarak herhangi bir belirtiyi tedavi etmek üzere destekleyici önlemler ve istirahat dışında bir tedavi yoktur.
Kronik hepatit B için birkaç tedavi mevcuttur. Kronik hepatit B durumu olan herkesi tedavi etmeye gerek olmadığını anlamanız önemlidir. İlaca gerek olup olmadığına veya bekleyip durumunuzun izlenmesinin uygun olup olmadığına karar vermeye doktorunuz yardımcı olacaktır.
Hepatit B virüsünün çoğalmasını yavaşlatan veya durduran ve böylece karaciğerde iltihap ve hasarı azaltan birkaç antiviral ilaç mevcuttur. Bu antiviraller en az 1 yıl ve genellikle daha uzun bir süre boyunca günde bir kez bir hap olarak alınır. Şu anda ABD FDA onaylı 6 antiviral mevcuttur ama sadece üç "birinci basamak" antiviral ilaç önerilir: tenofovir disoproksil (Viread/TDF), tenofovir alafenamid (Vemlidy/TAF) ve entekavir (Baraclude). Birinci basamak antiviraller önerilir çünkü daha güvenli ve en etkili olanlardır. Birinci basamak antiviral tedavilere yanıt vermeyen veya bunlara erişimi olmayan kişiler için başka seçenekler mevcuttur: telbivudine (Tyzeka, Sebivo), adefovir dipivoksil (Hepsera) ve lamivudin (Epivir-HBV, Zeffix, Heptodin).
FDA bu antiviralleri kronik hepatit B için onaylamış olsa da şu anda tam bir tedavi sağlamazlar. Ancak karaciğer hasarı ve karaciğer kanseri gelişme riskini önemli ölçüde azaltabilirler. Antivirallerin durdurulup başlatılması planlanmamıştır ve bu nedenle kronik hepatit B tedavisine başlamadan önce bilgili bir doktor tarafından kapsamlı bir değerlendirme çok önemlidir.
Ayrıca hepatit B virüsünü kontrol etmeye yardımcı olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendiren bağışıklık düzenleyici ilaçlar (immünomodülatörler) vardır. Bu ilaçlar 6 ay ila 1 yıl boyunca enjeksiyonlar şeklinde verilir. En sık yazılanlar arasında interferon alfa-2b (Intron A) ve pegile interferon (Pegasys) vardır.
Sizin için varsa hangisinin en iyi olduğunu belirlemek üzere siz ve doktorunuzun tedavi seçeneklerini konuşması gerekir. Bu ilaçlar çoğu kişide hepatit B virüsünü azaltır veya durdurur. Bu durum birkaç ay sonra virüsün karaciğer hasarı yavaşladığı ve hatta ilaçlar uzun dönem alındıklarında geri döndürüldüğü için hastaların kendilerini daha iyi hissetmesiyle sonuçlanır.
Hepatit B için FDA onaylı ilaçlar ve diğer ümit veren ilaçların tam bir listesi için Drug Watch (İlaç Haberleri) kısmımızı ziyaret edin.
General Information
What is hepatitis B?
Hepatitis B is the world's most common liver infection. It is caused by the hepatitis B virus (HBV), which attacks and injures the liver. It is transmitted through blood, unprotected sex, shared or re-used needles, and from an infected mother to her newborn baby during pregnancy or delivery. Most infected adults are able to get rid of the hepatitis B virus without any problems. However, some adults and most infected babies and children are unable to get rid of the virus and will develop chronic (life-long) infection.
The good news is that there is a safe vaccine to prevent a hepatitis B infection and new treatments for those already infected with hepatitis B.
How many people are affected by hepatitis B?
Worldwide, 2 billion people (1 out of 3 people) have been infected with hepatitis B; and 257 million people are chronically infected (which means they are unable to get rid of the virus). An estimated 700,000 people die each year from hepatitis B and its complications.
Why is hepatitis B more common in some parts of the world?
Hepatitis B can infect any person of any age or ethnicity, but people from parts of the world where hepatitis B is common, such as Asia, parts of Africa and South America, Eastern Europe, and the Middle East, are at much higher risk for getting infected. Hepatitis B is also common among Americans who were born (or whose parents were born) in these regions.
Hepatitis B is more common in certain regions of the world because there are so many more people already infected with hepatitis B in these regions. Although hepatitis B is not an "Asian disease" or an “African disease,” it affects hundreds of millions of people from these regions – so there are more people who can pass the hepatitis B virus on to others. This increases the risk that you could get infected. Since there is a smaller number of Westerners who are infected, this group has a lower risk of infection.
In regions where hepatitis B is common, people are usually infected as newborns - from a mother who unknowingly passes the virus to her baby during delivery. Young children are also at risk if they live in close daily contact with an infected family member. Babies and children are more likely to develop a chronic hepatitis B infection because their young immune systems have trouble getting rid of the virus.
If you, or your family, is from an area of the map that is darker blue, you might be at greater risk for hepatitis B infection and should talk to a doctor about getting tested.
Why should I be concerned about hepatitis B?
Chronic hepatitis B can lead to serious liver disease such as cirrhosis or liver cancer. It's important to get tested because early diagnosis can lead to early treatment which can save your life. Also, people who are infected can spread the virus to others. Since most people don't know they are infected, they are unknowingly spreading it to many other people. If people are not tested, hepatitis B can pass through several generations in one family and throughout the community.
One common myth is that hepatitis B can be "inherited" since several generations in one family may be infected. But hepatitis B is NOT a genetic disease -- hepatitis B is caused by a virus, which is often transmitted among family members due to mother-to-child transmission or accidental household exposure to blood. Families can break the cycle of hepatitis B infection by getting tested, vaccinated and treated.
Why is hepatitis B so dangerous?
Hepatitis B is dangerous because it is a “silent infection” that can infect people without them knowing it. Most people who are infected with hepatitis B are unaware of their infection and can unknowingly pass the virus to others through their blood and infected bodily fluids. For those who become chronically infected, there is an increased risk of developing liver failure, cirrhosis and/or liver cancer later in life. The virus can quietly and continuously attack the liver over many years without being detected.
What is acute hepatitis B?
An acute hepatitis B infection may last up to six months (with or without symptoms) and infected persons are able to pass the virus to others during this time.
Symptoms of an acute infection may include loss of appetite, joint and muscle pain, low-grade fever, and possible stomach pain. Although most people do not experience symptoms, they can appear 60-150 days after infection, with the average being 3 months. Some people may experience more severe symptoms such as nausea, vomiting, jaundice (yellowing of the eyes and skin), or a bloated stomach that may cause them to see a health care provider.
A simple blood test can tell a person if the hepatitis B virus is in their blood. If you have been diagnosed with acute hepatitis B, the doctor will need to test your blood again in 6 months to figure out if you have recovered, or if you have developed a chronic hepatitis B infection. Until your health care provider confirms that your blood test shows that there is no more hepatitis B virus in your blood, it is important to protect others from a possible infection. It is also important to have your sexual partner(s) and family members (or those you live in close household contact with) tested for hepatitis B. If they have not been infected – and have not received the hepatitis B vaccine – then they should start the hepatitis B vaccine series.
People who have acute hepatitis B are not prescribed specific hepatitis B treatment – there is no treatment that will get rid of an acute hepatitis B infection, and most people infected as adults recover on their own. Sometimes, a person with severe symptoms may be hospitalized for general support. Rest and managing symptoms are the primary goals of this medical care. A rare, life-threatening condition called “fulminant hepatitis” can occur with a new acute infection and requires immediate, urgent medical attention since a person can go into sudden liver failure.
Simple tips for taking care of your liver during an acute hepatitis B infection are to avoid alcohol, stop or limit smoking, eat healthy foods, avoid greasy or fatty foods, and talk to your health care provider about any medications you are taking (prescriptions, over-the-counter medications, vitamins or herbal supplements) to make sure they are safe for your liver. This is a good time to ask any other questions you may have. The use of vitamins and liver health supplements will likely not assist your recovery and may actually cause more harm than good to the liver.
Be sure to follow-up with your health care provider for any additional blood tests that are needed to confirm your recovery from an acute infection.
What is chronic hepatitis B?
People who test positive for the hepatitis B virus for more than six months (after their first blood test result) are diagnosed as having a chronic infection. This means their immune system was not able to get rid of the hepatitis B virus and it still remains in their blood and liver. There are effective ways to treat and manage a chronic infection, but there is no cure. If you are chronically infected, the virus will likely remain in your blood for the rest of your life.
People who have chronic hepatitis B can unknowingly pass the virus on to others. Chronic hepatitis B can also lead to serious liver diseases, such as cirrhosis or liver cancer. Not every person who is chronically infected will develop serious liver disease. However, they have a greater chance than someone who is not infected.
The risk of developing a chronic hepatitis B infection is related to the age at which one first becomes infected with the hepatitis B virus:
• 90% of infected newborns and babies will develop a chronic hepatitis B infection
• Up to 50% of infected children (1-5 years) will develop a chronic hepatitis B infection
• 5-10% of infected adults will develop a chronic hepatitis B infection (that is, 90% will recover)
Learning that you have a chronic hepatitis B infection can be very upsetting. Because most people do not have symptoms and can be diagnosed decades after their initial exposure to the hepatitis B virus, it can be a shock and a surprise to be diagnosed with a chronic hepatitis B infection. The good news is that most people with chronic hepatitis B should expect to live a long and healthy life.
Infected pregnant women can pass the virus to their newborns during childbirth. Therefore, since the risk of newborns becoming chronically infected at birth is high, both the World Health Organization (WHO) and the U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recommend that all infants receive the first dose of the hepatitis B vaccine within 12-24 hours after birth. If you are pregnant and you know that you are infected, you can make sure that your baby gets the first dose of the hepatitis B vaccine within 12-24 hours after delivery!
While there is no cure for chronic hepatitis B infection, there are effective drug therapies that can control the hepatitis B virus and stop it from damaging the liver. There are also promising new drugs in the research phase that could provide a cure in the very near future. Although the risk of developing a serious liver disease or liver cancer is higher for those living with chronic hepatitis B than those who are not infected, there are still many simple things a person can do to help reduce their risk.
• Schedule regular visits every six months (or at least every year) with a liver specialist or a health care provider who is knowledgeable about hepatitis B so they can monitor the health of your liver.
• Talk to your health care provider about whether treatment for your chronic hepatitis B infection would be helpful in preventing serious liver disease or liver cancer.
• Make sure that your health care provider screens you for liver cancer during your regular visits since early detection equals more treatment options and a longer life.
• Avoid or limit alcohol and smoking since both cause a lot of stress to your liver.
• Eat a healthy diet with lots of vegetables since fried, greasy foods are hard on your liver.
What does it mean to be a “chronic carrier”?
When someone has a chronic hepatitis B infection, their doctor may refer to them as being a “chronic carrier.” Being a “chronic carrier” means that you have a chronic hepatitis B infection, can pass the virus on to others, and you should be managed by a doctor for your infection.
Is there a cure for hepatitis B?
Most adults will recover from an acute infection on their own without the need for medication. For adults, children and infants who develop a chronic hepatitis B infection, there is currently no cure. But the good news is there are treatments that can help slow the progression of liver disease in chronically infected persons by slowing down the virus. If there is less hepatitis B virus being produced, then there is less damage being done to the liver.
With all of the new exciting research, there is great hope that a cure will be found for chronic hepatitis B in the near future. Visit our Drug Watch for a list of other promising drugs in development.
What options are there to treat my hepatitis B?
For an acute infection, there is generally no treatment other than rest and supportive measures to manage any symptoms.
For chronic hepatitis B, there are several treatments available. It is important to understand that not everyone with chronic hepatitis B needs treatment. Your doctor will help you decide if you need medication or if you can wait and monitor your condition.
There are several antiviral medications that slow down or stop the hepatitis B virus from replicating, which reduces the inflammation and damage to the liver. These antivirals are taken as a pill once a day for at least 1 year, usually longer. There are 6 U.S. FDA approved antivirals, but only three “first-line” antivirals are recommended: tenofovir disoproxil (Viread/TDF), tenofovir alafenamide (Vemlidy/TAF) and entecavir (Baraclude). First-line antivirals are recommended because they are safer and most effective. For people who do not respond to, or have access to, the first-line antiviral treatments, other options are available: telbivudine (Tyzeka, Sebivo), adefovir dipivoxil (Hepsera), and lamivudine (Epivir-HBV, Zeffix, Heptodin).
Although the FDA has approved these antivirals for chronic hepatitis B, they do not provide a complete cure. They can, however, greatly decrease the risk of developing liver damage and liver cancer. Antivirals are not meant to be stopped and started, which is why a thorough evaluation by a knowledgeable doctor is so important before beginning treatment for chronic hepatitis B.
There are also immunomodulator drugs that boost the immune system to help control the hepatitis B virus. They are given as injections over 6 months to 1 year. The most commonly prescribed include interferon alfa-2b (Intron A) and pegylated interferon (Pegasys).
You and your doctor will need to discuss the treatment options before deciding which one, if any, is best for you. For many people, these medications will decrease or stop the hepatitis B virus. This results in patients feeling better within a few months because liver damage from the virus is slowed down, or even reversed in some cases, when taken long-term.
For a complete list of FDA approved drugs and other promising drugs in development for hepatitis B, visit our Drug Watch.